Spyware se v Česku stále šíří prostřednictvím spamu


pátek 17.05.2024 |Archiv aktualit

Spyware Agent Tesla se v dubnu objevil ve více než pětině zachycených případů...

Spyware Agent Tesla se v dubnu objevil ve více než pětině zachycených případů u operačního systému Windows v České republice a je tak nejsilnější od začátku letošního roku.

Spyware Agent Tesla se drží v čele pravidelné statistiky kybernetických hrozeb. V dubnu dokonce oproti předchozím obdobím o něco posílil. Jeho cílem zůstávají přihlašovací údaje do našich účtů, a to především hesla, která mají svou cenu na černém trhu. Sloužit totiž mohou k přípravě dalších kampaní, jako jsou například útoky tzv. hrubou silou, během kterých útočníci zkoušejí prolomit naše účty za pomoci automatizovaného dosazování velkého množství hesel.

Škodlivé kódy se v případě operačního systému Windows v Česku šíří dlouhodobě prostřednictvím spamových kampaní, které obsahují nebezpečné e-mailové přílohy s různými názvy. Pokud uživatelé přílohu stáhnou a otevřou, vpustí škodlivý kód do svého počítače.

Čeština se tentokrát neobjevila
Společným znakem všech nejčastějších škodlivých kódů dubnové statistiky byly tentokrát přílohy bez českých překladů. Ačkoli se v případě malwaru Agent.QMG dostal do Česka e-mail se slovenským překladem, českou verzi bezpečnostní specialisté ani v případě tohoto škodlivého kódu nezachytili.

Kromě spywaru využívají útočníci k odcizení našich dat i další malware, jako je právě zmíněný Agent.QMG. Tento škodlivý kód je již poměrně pokročilý a nebezpečný. Je také přizpůsobený k tomu, aby ho nebylo snadné analyzovat. Stahuje do napadeného zařízení spyware a další typy škodlivých kódů. Útočníci jím tak ostatní útoky podporují a usnadňují spywaru přístup do našich zařízení.

Kombinujte opatrnost s bezpečnostním softwarem
Podle expertů je pro bezpečnost naší elektronické pošty důležité využívat kvalitní bezpečnostní software a zároveň se řídit osvědčenými bezpečnostními zásadami. Mezi ně patří například opatrnost při otevírání spamových e-mailů od neznámých uživatelů a správná tvorba a správa našich přihlašovacích údajů. Jak ukázal poslední průzkum společnosti ESET, v Česku máme stále sklony vytvářet hesla z osobních údajů. Kvůli tomu jsou ale zbytečně zranitelná vůči útokům.

Nebezpečné e-mailové přílohy nejsou v českém prostředí novou strategií a můžeme se před nimi chránit například dobře nastavenou antispamovou ochranou. Se správou našich přihlašovacích údajů nám pak může pomoci například správce hesel, program, který hesla uchovává v zašifrované podobě a automaticky je dosazuje při přihlašování do našich účtů. Obě funkce jsou dnes již součástí kvalitních a komplexních bezpečnostních řešení.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za duben 2024:

      1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (21,92 %)
      2. VBS/Agent.QMG trojan (9,67 %)
      3. Win32/Formbook trojan (3,35 %)
      4. VBS/Agent.RVV trojan (2,87 %)
      5. Win32/PSW.Fareit trojan (2,74 %)
      6. Win32/Rescoms trojan (2,18 %)
      7. VBS/Agent.RWF trojan (1,91 %)
      8. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,72 %)
      9. VBS/Agent.RVM trojan (1,48 %)
      10. Java/Adwind trojan (0,95 %)

Zdroj: dvojklik.cz


Reference

aero
charles university
DB schenker
Dermacol
gereo
hotel imperial
KYB
stapro
Underline
Stasto
AdInOne
DLF